Ето всички именици, които празнуват на Никулден-Пожелания за Никулден

Имениците за Никулден са Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико, Ница.

Църквата почита Божествен Николай Чудотворец . Той се е родил около 280 г.

в до Малоазийската провинция Ликия както и по метеорологично състояние на император Константин Велики е бил провъзгласен за Мирликийски архиепископ. Взел годеж в до Първия вселенски Никейски църковен събор. Умира около 325 г. Остава прочут със своите морски чудотворства при спасяването на кораби както и моряци идващи от крушение.

 

Обреди както и Традиции на Никулден

Българите почитат Божествен Никола като патрон на рибарите както и мореплавателите както и като господар на необятната водна шир – океаните, моретата, реките както и езерата. В зависимост от народните вярвания светецът предизвиква морските бури както и урагани. Когато е сърдит, той дава воля на ветровете, разлюлява морето както и потопява корабите. Поради това, на Никулден всички гемии спират разбира се се движат, за разбира се се умилостиви както и уважи светеца-покровител.

Задължителен второ в до традиционната никулденска обредност е консумацията на риба. Често жените приготвят шаран, поради факта че в зависимост от поверието шаранът е “сървър” на св. Никола. Момента, когато светецът плувал заедно с лодката своя собствена в до морето както и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал заедно с горната част на ръката във водата, хванал един шаран както и запушил заедно с него пукнатината.

Поради това спасил идващи от удавяне своите спътници. Идващи от на този етап останал както и обичаят разбира се се страдащ шаран в до почит на светеца, чийто повод българите наричат дори повече “Рибни божествен Никола”, “Мокри божествен Никола” или дори “Рибена черква”. Голямата част от-често шаранът се пълни заедно с ориз, булгур, орехи, червен лук както и стафиди, увива се както и се пече в до пари. Поради това приготвеното празнично блюдо е известно като “рибник”.

Виж повече:  7 домашни средства за бръчките около очите, които наистина работят

Народната практика повелява обредният Рибник както и хлябовете се освещават в до конгрегация или дори в до къщи, а късове идващи от всички тях се раздават на съседите. По-голямата съставна част идващи от рибника както и хлябовете автоматично се изяжда на семейната {вечеря}. Трапезата на Никулден със сигурност не се вдига около целия време както и е на позициониране на гостите.

Божествен Никола е клиент със сигурност не просто на тези, които са кръстени на името му, той е частни както и семеен клиент, на който се урежда семейно родов повод, наричан служба, петиция, черква.

На този повод се канят роднини, кумове както и съседи, както и се освещава голяма трапеза, която завършва заедно с песни както и веселба. Спазване на прикадяването свещеникът взима опашката на обвития в до квасено пари шаран. Костите на никулденския шаран със сигурност не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в до земята или дори се пускат в до реката – вярва се, че поради това определено ще се опази както и умножи плодородието както и семейното благосъстояние.

В зависимост от обичая стопанките запазват костта идващи от главата на шарана, която има формата на кръст. Тази костна тъкан – “кръхче” или дори “дъна” се смята за необикновено лековита. Майките я пришиват на шапчиците на новородените своя собствена деца, за разбира се ги предпазят идващи от “зли очи” както и уроки.

Право в деня на божествен Никола на трапезата освен рибник както и обредни хлябове, трябва да разбира се има както и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, зърно.

Виж повече:  Има 8 вида женски гърди. Вашите от кои са?

Поверия за Никулден

Жените внимават при почистването на рибата люспите разбира се със сигурност не падат на земята, защото се вярва, че ако лице стъпи там със сигурност, той се разболява както и умира.

Костта идващи от главата, която наподобява кръст, се запазва за лечение против детски болести.

Когато се прави нова плавателни съдове, в до нея трябва да разбира се се вгради символ на Св. Николай. Вярва се, че тя поддържа лодката идващи от бурите както и ветровете.

Ето редица примерни пожелания за Никулден, които можете разбира се ползвате:

Честит Никулден!

Наистина регулират името ти всички хубави стихии,

разбира се бъдете всъщност носено идващи от теб заедно с страст както и почит,

на бреговете ти разбира се акустират пълни заедно с дарове гемии,

за празника разбира се те зарадва чудна вест!

* * *

Честит имен време!

Пожелаваме ти заедно с името своя собствена 

разбира се привличаш чудеса,

все добри както и пожелани идващи от център,

където както и разбира се обикаляш по света,

за теб разбира се са попътни всички ветрове!

* * *

Честит повод, Николай/Никола/Николина!

Желаем ти трапезата за празника разбира се е богата,

приятели разбира се вдигат тост наблюдение тост,

разбира се ти е пълна заедно с наслада както и страст душата,

късметът разбира се ти е често срещан присъстващ!

* * *

Честит имен време!

Носи своя собствена името заедно с почит както и гордост

около всички океани както и морета,

около бури всякакви винавай заедно с простота

както и последователно достигай желани брегове!

Виж повече:  Американски понички по оригинална рецепта- толкова са лесни, че не може да не ги пробвате

* * *

За Никулден идващи от център ти пожелаваме

разбира се своя собствена хванеш златния шаран,

за разбира се ти носи здраве и здраве както и привилегирован

както и идващи от възможност на възможност разбира се ти извършва

по някое страхотно пожелавам!


гледате: Ето всички именици, които празнуват на Никулден-Пожелания за Никулден

Ресурс: https://k2-band.com

Класификация: cинтетични

Leave a Reply